Bezoek de Hubertushal

Wil jij vakman worden in de wereld van de bouw?

In de Hubertushal staat er voor jou een levensecht huis klaar. In dat huis kom je in aanraking met verschillende beroepen in de bouw zoals schilder, elektricien en timmerman.

De opleidingsbedrijven (bbl) Bouw- & Inframensen, Schildersvakopleiding en Installatiewerk bieden jullie het programma aan. Je gaat er met een bus vanuit school naartoe.

Oriënteren
Als leerling uit leerjaar 2 , 3 of 4 schrijf je je in voor het volgen van een les die bij een technisch beroep hoort. Zo kun je je oriënteren op wat werken in de wereld van bouwen.

Nieuwsgierig?
Samen met jouw mentor, docent of decaan maak je tijdens de lessen loopbaanoriëntatie een keuze voor een beroep. Ben je nieuwsgierig om welke beroepen het gaat? Hieronder zie je de lijst van beroepen waaruit je kunt kiezen. Van elk beroep is ook een bijbehorend filmpje te zien. 
Timmerman houtskelet bouw
Als timmerman houtskeletbouwer werkt je een timmerfabriek. Je houdt je daar bezig met houtskeletbouwelementen. Dan kun je denken aan in de fabriek samengestelde wanden, vloeren en daken voor bijvoorbeeld nieuwbouwwoningen. De afmetingen en het gewicht van de te maken onderdelen bepalen of jij alleen of in teamverband werkt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het eindresultaat van het werk. Het begeleiden van andere medewerkers en zorgen dat ook zij goed werk afleveren kan ook tot je taak behoren.
(Scheeps)Interieurbouwerstratmeubelmaker
Als (scheeps)interieurbouwer maak je unieke meubels en interieurs voor winkels, restaurants, kantoren of schepen. Vanaf een tekening maakt jij de mooiste creaties In een werkplaats gebruik je moderne machines en handgereedschappen om verschillende onderdelen te maken. Soms werk je ook op locatie aan interieurs. Je hebt verstand van houtsoorten, plaatmaterialen, kunststof, glas en metaal. Allemaal materialen die binnen interieurs worden gebruikt. Het eindresultaat mag er dan ook zijn!
Machinaal houtbewerker
Als machinaal houtbewerker ga je aan de slag met het bewerken van hout- of plaatmaterialen. Je werkt voor verschillende bedrijven binnen de houtsector. In een productieruimte verzamel, verwerk en bewerk je hout voor verschillende klanten. Denk aan meubelmakers of scheepsbouwers. Voor de houtbewerking gebruikt je houtbewerkingsmachines, zaagmachines en vlakbanden. Je verzamelt zelf de juiste gereedschappen en stelt de machines goed in.
Schilder
Je gaat met de vakman schilder mee naar een klus om daar schilderwerk uit te voeren. Dit kan zijn binnen of buiten, in de nieuwbouw of bij een particulier maar ook bij een bedrijf of zorginstelling. Je helpt bij het voorbereiden van het schilderen in de breeds mogelijke zin. Soms is er een uitdaging om dat je gevraagd word zelfstandig een opdracht uit te voeren. Ook is het mogelijk dat je in aanraking komt met glasplaatsen, verf spuiten, houtrot herstel, wanden of plafonds afwerken met behang, verf of glasweefsel, kitten, beton of kunststof schilderen. Kort om een afwisselende opleiding
Gezel-schilder
Je gaat met de vakman schilder mee naar een klus om daar zelfstandig schilderwerk uit te voeren. Dit kan zijn binnen of buiten, in de nieuwbouw of bij een particulier maar ook bij een bedrijf of zorginstelling. Je helpt bij het voorbereiden en uitvoeren van het schilderen in de breeds mogelijke zin. Soms is er een uitdaging om dat je gevraagd word zelfstandig een een leerling te begeleiden of een klein klusje op te meten. Soms is het ook nodig om verf of andere materialen te bestellen Je hebt contact met de klant of vakmensen waar je mee moet samenwerken. Ook is het mogelijk dat je in aanraking komt met glasplaatsen, verf spuiten, houtrot herstel, wanden of plafonds afwerken met behang, verf of glasweefsel, kitten, beton of kunststof schilderen. Kort om een afwisselende opleiding
Werkvoorbereider afbouw
Als werkvoorbereider ben je verantwoordelijk voor de apparatuur, gereedschappen en materialen die voor een klus nodig zijn. Dit kan heel wisselend zijn, bv verf bestellen maar ook het inhuren van het steiger of een mobiel kantoor op de werkplek laten afleveren. Ook moet je de uitvoering voorzien van bepaalde documenten/papieren of cijfers zodat ze daarmee aan het werk kunnen
Spuiter
Het verspuiten van verf in een werkplaats/spuiterij. Je brengt verf aan dmv spuiten op verschillende ondergronden die je ook hebt voorbewerkt (schuren, plamuren, afplakken)
Glaszetter
Het plaatsen van nieuw glas in de breedste zin, zowel in nieuwbouw en particuliere woningen maar ook het herstellen van glas wat stuk is. We denken aan enkel glas maar ook dubbel of drie-dubbelglas. Veiligheidsglas, brandwerend glas, glazendeuren komen we ook tegen. Het kitten is ook een onderdeel van de glaszetter. Glas is zwaar dus je moet wel op een juiste manier leren tillen.
(Eerste) Monteur Installatietechniek (woningbouw/utiliteit/industrie)
Als (eerste) monteur Installatietechniek speel je een erg belangrijke rol in de energietransitie. Vele woningen, utiliteitspanden en industriële complexen moeten binnen afzienbare tijd “van het gas af”. Een enorm belangrijke uitdaging waar jij de oplossing kan bieden door installaties aan te leggen die op een duurzame manier kunnen koelen en verwarmen.
(Eerste) Monteur Elektrotechniek (woningbouw/utiliteit/industrie)
Naast de traditionele elektrotechnische installaties wordt de (eerste) monteur elektrotechniek ook steeds vaker gevraagd slimme installaties aan te leggen. In een “smart home” bedien je met je mobiel de totale installatie en heb je de aansturing van het woon-, werk en leefcomfort letterlijk in de palm van je hand.
Servicemonteur (E/W)
De Servicemonteur is de redder in nood. Op moment dat de installatie niet naar wens werkt, komt de servicemonteur in actie en verhelpt de storing zo snel mogelijk. Iedere dag is anders, omdat iedere storing en iedere klant/werkomgeving anders is. Het doel is om na de klus afscheid te nemen van een tevreden klant.
Werkvoorbereider installatietechniek
De werkvoorbereider is als een spin in het web en heeft een totaaloverzicht van de werkzaamheden, of ze nu groot of klein zijn. De werkvoorbereider plant voldoende mensen in voor de klus en zorgt dat alle materialen, middelen en gereedschappen op tijd op de juiste plek zijn.
Meet- en Regelspecialist.
Omdat de technische mogelijkheden van installaties erg snel toenemen, nemen de gebruikswensen of –eisen ook snel toe. Installaties worden daarmee steeds complexer en (deels) zelfdenkend. Dit betekent dat de Meet & Regelspecialist ervoor zorgt dat alle benodigde input, zoals bijvoorbeeld temperatuur, lichtsterkte en (lucht)vochtigheid op de juiste manier wordt gemeten, wordt aangeboden aan de regelcomputer en er op gereageerd wordt.
Monteur PV panelen
Vanwege de klimaatdoelen gaan we een wereld in waar we meer duurzame energie gaan gebruiken, liefst zelfopgewekt. PV panelen zorgen er bijvoorbeeld voor dat de warmtepomp, die wel veel elektrische energie verbruikt, ruimtes energieneutraal kan verwarmen en koelen. De Monteur PV panelen zorgt voor deze installatie die in de toekomst mogelijk ook energie kan opslaan voor later gebruik.
Straatmaker
Een stratenmaker of straatmaker is een vakman die straten, erven, stoepen en pleinen aanlegt. Een stratenmaker kent de verschillende benodigde ondergronden en soorten bestrating, weet wat de kenmerken van deze materialen zijn, en ook hoe je een goede, vlakke ondergrond moet aanleggen.
Machinist grondverzet
Als Machinist Grondverzet verricht je werkzaamheden in de grond-, water- en wegenbouw. Je werkt bij agrarische bedrijven en loonbedrijven of bij verhuurbedrijven. De bedrijven waarvoor je werkt zijn kleine, middelgrote of grote bedrijven, maar je kan ook werkzaam zijn als zelfstandige zonder personeel (zzp’er). De bedrijven hebben als voornaamste activiteiten nat en droog grondverzet, wegen aanleggen, rioleringswerken, waterbouwkundige werken, bodemsanering en overslag. Nevenactiviteiten zijn grondveredeling, landbouw, cultuurtechnische werken en recycling.
Vakman GWW (grondwerk-, wegen- en waterbouw)
Als Allround Vakman GWW houd jij je bezig met de aanleg en het onderhoud van infrastructurele werken. Je voert de werkzaamheden uit in de sector grond-, water-, en wegenbouw. Het gaat hierbij om diverse weg,- en waterbouwkundige constructies, bestratingen, oeverconstructies en rioolconstructies. Je voert hiervoor benodigde grondwerkzaamheden uit, zoals sleuven graven en bermen afwerken. Je werkt op verschillende bouwlocaties, zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Het werk vindt voornamelijk buiten plaats en de projecten zijn meestal van behoorlijke grootte.
(Allround) Timmerman
Als timmerman ben je een echte vakman. Je bent inzetbaar op de hele bouwplaats en werkt aan verschillende klussen. Denk aan restauratie-, nieuwbouw- ,renovatie- of onderhoudswerkzaamheden. Je werkt bij kleine, middelgrote of grote bouwbedrijven. Je maakt, repareert en monteert dingen van hout. Zoals het maken en plaatsen van kozijnen. Je timmert scheidingswanden en plafonds in elkaar. Zowel binnen en buiten en vooral veel samen met collega’s.
(Allround) Metselaar
Als metselaar kun je passen en meten als de beste. Je metselt binnen en buiten: met bakstenen in verschillende metselverbanden. Je weet hoe je bouwtekeningen leest. Daarnaast doe je lijm-, herstel- en betonwerk. Je weet alles over verschillende steensoorten, lijmen en specie, nieuwe metseltechnieken, herstel en restauratie, en aan- en verbouw. Je focust je op een bepaald vakgebied en wordt zo een echte specialist. Ook hou jij je met de planning bezig. Heb je meer ervaring? Dan kun je een metselploeg gaan leiden en het werk organiseren. Is de opleiding afgerond? Dan heb je een brede vakkennis en kun je als zelfstandig metselaar in de bouw aan de slag.
BBL Werkvoorbereider N4
Het maken van een installatie is al complex, laat staan het ontwerpen en berekenen van een installatie. Je zorgt, door het combineren van diverse systemen, dat jouw klanten krijgen wat ze er van verwachten, een gezond binnenklimaat. Als werkvoorbereider is dat je dagelijks werk, je stuurt de monteurs aan, hebt contact met klanten en je bent er verantwoordelijk voor dat de installatie goed functionerend opgeleverd wordt. Durf jij het aan?
Tekenaar/werkvoorbereiding (mbo/hbo)
Je draagt bij aan en ontwerpt bouwkundige objecten (huizen, bedrijfspanden, aanbouw, wegen, straten, enzovoort). Je maakt tekeningen (binnen CAD-tekenprogramma’s) en kan praktisch lichte bouw-ondersteuningswerkzaamheden verrichten. Daarnaast kun je de ontwerpen reken-technisch verantwoorden op betrouwbaarheid, sterkte, levensduur en materiaalkeuze.