Bezoek het Techexperience

Ontdek de wereld van bouwen, wonen en interieur


BWI staat voor Bouwen, Wonen en Interieur. Binnen het BWI-Lab kom je in aanraking met diverse beroepen in de wereld van ontwerpen en bouwen.

Het BWI-lab vind je in het Technovium in Nijmegen. Een bijzonder gebouw met allerlei technische vervolgopleidingen (ROC Nijmegen, de opleidingsbedrijven Bouw- & Inframensen, Schildersvakopleiding). Je gaat er met een bus vanuit school naartoe.

Oriënteren
Als leerling uit leerjaar 3 en 4 schrijf je je in voor het volgen van een les die bij een technisch beroep hoort. Twee dagen lang kun je je zo oriënteren op wat werken in de wereld van bouwen, wonen en interieur inhoudt.

Nieuwsgierig?
Samen met jouw mentor en decaan maak je tijdens de lessen loopbaanoriëntatie een keuze voor een beroep. Ben je nieuwsgierig om welke beroepen het gaat? Hieronder zie je de lijst van beroepen waaruit je kunt kiezen. Van elk beroep is ook een bijbehorend filmpje te zien. Verder vind je hier het bijbehorende scoringsformulier

Technische projectbegeleider (mbo/hbo)
Een technische projectbegeleider is de schakel tussen kantoorpersoneel en het personeel op de bouw en kan dus ook op beide plekken aan het werk zijn. Deze weet alles van de planningen en kan verder kijken dan zijn eigen vakgebied.
Specialist decoratie en restauratie
De specialist decoratie en restauratie is werkzaam bij schildersbedrijven, al dan niet gespecialiseerd op het gebied van restauratie. Hij/zij voert zijn/haar werkzaamheden uit aan en in gebouwen met een authentieke sfeer, zoals kerken en monumenten. Hij/zij kan werkzaam zijn in de woningbouw, utiliteit en renovatie. Werkzaamheden kunnen zowel binnen als buiten plaatsvinden.
Interieuradviseur (mbo)
De interieuradviseur werkt in de sector detailhandel binnen de woonbranche, met name het hogere segment, in uiteenlopende winkelformules in zowel het MKB als het GWB. De interieuradviseur werkt in de presentatieruimte, maar bezoekt ook de in te richten ruimte en is hier ook regelmatig aanwezig tijdens de uitvoering van het ontwerp.
Technicus service en onderhoud werktuigbouwkunde (mbo/hbo)
De technicus service en onderhoud werktuigbouw werkt veelal als specialist in zijn/haar vakgebied bij bedrijven of bedrijfsonderdelen, die zich richten op verbouw, modificatie, reparatie of onderhoud van complexe technische installaties. De marktsegmenten waar de bedrijven in opereren zijn divers en verschillen onderling sterk: van verbouw van schepen tot onderhoud van machineparken. Hij/zij verdeelt zijn/haar tijd tussen het werk op locatie (werkplaats, productiehal, machineruimte) en kantoor.
BIM-modelleur (mbo/hbo)
De BIM-modelleur brengt modellen bij elkaar, werkt ze verder uit, anticipeert op eventuele clashes, kan kosten- en plangegevens destilleren uit de gegevens die aan het 3D-model gehangen zijn.
Maatvoerder in de bouw (mbo/hbo)
Een maatvoerder in de bouw voorziet elke fase van de bouw van een secuur systeem van maatvoering. Hij/zij werkt in moderne digitale systemen om zoveel mogelijk van de benodigde maatvoeringsinfo uit het BIM-model over te brengen naar de werkvloer.
Inspecteur adviesbureau (mbo/hbo)
Een inspecteur voor een bouw- en/of installatietechnisch adviesbureau kan gebouwen en installaties inspecteren en in kaart brengen welke onderhouds- of vervangingsvraag er op welke termijn zal gaan spelen en welke budgetten daarvoor begroot moeten worden. Filmpje volgt binnenkort.
Uitvoerder bouw/technische projectbegeleider
Een technische projectbegeleider is de schakel tussen kantoorpersoneel en het personeel op de bouw en kan dus ook op beide plekken aan het werk zijn. Deze weet alles van de planningen, bestellingen, onderaannemers en kan verder kijken dan zijn/haar eigen vakgebied. Hij/zij behartigt de juiste bouwvoortgang.
Mediavormgever (mbo/hbo)
Je draagt bij aan en ontwerpt media-uitingen voor bedrijven en campagnes en geeft adviezen over communicatievormen en inrichting van websites en folders enzovoort. Je leert omgaan met Adobe-vormgevingsprogramma’s, waarmee je veelvuldig zult werken. Daarnaast leer je de basis voor audio- en videovormgeving.
Tekenaar/werkvoorbereiding (mbo/hbo)
Je draagt bij aan en ontwerpt bouwkundige objecten (huizen, bedrijfspanden, aanbouw, wegen, straten, enzovoort). Je maakt tekeningen (binnen CAD-tekenprogramma’s) en kan praktisch lichte bouw-ondersteuningswerkzaamheden verrichten. Daarnaast kun je de ontwerpen reken-technisch verantwoorden op betrouwbaarheid, sterkte, levensduur en materiaalkeuze.
Middenkader Engineering (Elektro en Werktuigbouwkunde)
Je tekent (ook binnen CAD-tekenprogramma’s) en maakt technische installaties voor bedrijven en aanverwante opdrachtgevers. Je berekent een en ander en bepaalt hierbij de materiaalbehoefte. Je leert het eveneens in de praktijk te realiseren, al ligt de nadruk op het ontwerpen en tekenen. Dit kan in de richting Elektro (Elektrotechnisch ontwikkelen en maken) en in de richting Werktuigbouw (Metaal en Mechanisch ontwikkelen en maken).
Creatief technoloog
Je wordt breed opgeleid binnen de Techniek. Je gaat je bezighouden met alle facetten binnen de technische beroepen. Dit gebeurt met name vraaggestuurd vanuit het reële werkveld. Je leert alles over materialen, CAD-tekenen, ontwerpen, programmeren, 3D-printen, lassen, metaal- en houtbewerking enzovoort. Je eigen inbreng binnen deze opleiding/beroep is groot!
Software developer
Je leert hoe je software ontwikkelt en beveiligt. Aan het eind van je opleiding Software developer (voorheen: Applicatieontwikkelaar) kun je een applicatie testen, ontwerpen, bouwen en onderhouden.
Praktijkbegeleider IT Opleidingsbedrijf
Na de opleiding tot Expert IT systems and devices/ICT-beheerder kun je bij heel veel bedrijven en (overheids)instanties aan de slag, zowel met hardware als met software. Jij wordt verantwoordelijk voor de koppelingen tussen de diverse informatiesystemen. Je houdt je bezig met hardware, software, datacommunicatie, netwerkbeheer en security.
Expert IT systems & devices, wordt ook developer?
Na de opleiding tot Expert IT systems and devices/ICT-beheerder kun je bij heel veel bedrijven en (overheids)instanties aan de slag, zowel met hardware als met software. Jij wordt verantwoordelijk voor de koppelingen tussen de diverse informatiesystemen. Je houdt je bezig met hardware, software, datacommunicatie, netwerkbeheer en security.