Ga terug

Vmbo-tg 4 Metameer ervaart Techexperience bij ROC Nijmegen

Zelf met de trein van Boxmeer naar Nijmegen Heyendaal. Vierdejaars vmbo-tg-leerlingen van Metameer jenaplan Boxmeer gingen naar het Technovium op het ROC Nijmegen. Ervaring opdoen binnen drie technische domeinen van engineering, gebouwde omgeving en ict/media bij de Techexperience.

LOB-voorbereidingslessen
Ter voorbereiding bestudeerden de leerlingen tijdens de loopbaan- en oriëntatiebegeleidingsles (LOB) op school de verschillende filmpjes van het ROC van de drie domeinen. (Je vindt ze op de homepage onder de knop Techexperience.) Daarna gaven ze hun beroepsinteresse aan. Hiermee gingen ze op het ROC tijdens de Techexperience aan de slag.

Mbo’ers gekoppeld aan vmbo-leerlingen
Het ROC koppelde hun mbo-studenten aan de scholieren. “Op deze manier de verschillende domeinen ervaren, vond ik een meerwaarde voor het beleven van de verschillende domeinen. Onze leerlingen vonden dat erg leuk en kregen door de studenten een goed beeld,” zegt docent Hans van Asten. Bij media/ict was het bedenken en ontwerpen van een app een bijzondere ervaring. Leerlingen waren enthousiast over deze introductie. Bij het domein engineering maakten de leerlingen kennis met de 3D-printer en de lasersnijder. Bijzonder was ook dat ze van een bestaande fiets de mechanismen omdraaiden. Je gaat dus naar links terwijl je naar rechts stuurt. Fietsen was een uitdaging! Het domein gebouwde omgeving, ervaarden deze groep als meer theoretisch. Dus hier zouden ze graag nog meer praktische ervaring in opdoen.

Mbo en vo werken samen aan onderwijs
Op het Elzendaalcollege, Merletcollege en Metameer zijn alle vmbo-tg/mavoleerlingen gestart met lessen Techexperience. Gedurende het gehele schooljaar bezoeken de verschillende groepen leerlingen het Technovium ROC Nijmegen. Het ligt in de planning om op termijn LOB-opdrachten te ontwikkelen voor de scholen zelf, aan de hand van de drie genoemde richtingen. Docenten van het ROC en van de drie middelbare scholen werken hierin samen.
Terug naar nieuwsoverzicht