Ga terug

‘Bouwbrede’ oriëntatie voor onze docenten

Docenten Techniek en decanen van Merletcollege en Metameer mochten het nu zelf eens ervaren. Bij een bezoek onlangs aan het Technovium ROC Nijmegen en in de Hubertushal lieten zij zich bouwbreed oriënteren. Het Technovium is ook de plek waar leerlingen van leerjaar 3 en 4 dit schooljaar naar het BWI-Lab (Bouwen, Wonen & Interieur) gaan voor beroepsoriënterende lessen.

Deze beroepsoriënterende lessen zijn ontwikkeld door het ROC Nijmegen, de Vakopleidingen Bouwmensen & Infra en de Schildersvakopleiding, onderdeel van De Technische, in samenwerking met de vmbo-scholen. Leerlingen oriënteren zich binnen de loopbaanoriëntatie in de mentorles op een bepaald beroep in de bouwwereld. Vervolgens schrijven zij zich in voor een oriëntatieles.


Technovium
De middag werd gestart met een presentatie over De Technische en hun visie op opleiden in aansluiting op het vmbo, gevolgd door eenrondleiding. Doel van de bijeenkomst: elkaar binnen het docenten-ontwikkelteam beter leren kennen en daarnaast geïnformeerd worden over de mogelijke lessen in het BWI-Lab. Daarbij konden ook kennis en ervaringen worden gedeeld. Onder het motto ‘Zie wat er leeft, hoe we opleiden. Zie wat de toekomst brengt voor de gebouwde omgeving’ wilde de bijeenkomst bovendien het vmbo-onderwijs, het mbo, de vakopleidingen en het bedrijfsleven nog dichter bij elkaar brengen.Hubertushal en het ‘afbouwhuis’
Daarna vertrok men naar de ‘hotspot’: de Hubertushal in Nijmegen van de Vakopleiding Bouwmensen & Infra. Hier kunnen leerlingen beroepsoriënterende lessen volgen in de meer praktische beroepen zoals timmerman, metselaar, installateur en schilder. Er is in de Hubertushal zelfs een compleet ‘afbouwhuis’ opgetrokken.

Houtskeletbouw bij Barli
Tot slot toog het gezelschap naar Barli in Uden. Deze onderneming is gespecialiseerd in het fabrieksmatig en duurzaam bouwen in houtskeletbouw. Binnen het bedrijf Barli zijn belangrijke innovaties op het gebied van bouwtechniek te zien. Woonwensen worden er vertaald naar praktische en vernieuwende oplossingen.
Terug naar nieuwsoverzicht