Ga terug

‘Techniek is de toekomst. Een gastdocent helpt deze te verrijken’

In de nabije toekomst gaan er veel techniekdocenten met pensioen. Door samen met het bedrijfsleven regionale technieklessen te organiseren, probeert Sterk Techniekonderwijs mensen enthousiast te maken voor het werken met vmbo-leerlingen. Mogelijk kiezen daardoor ook mensen voor een baan als techniekdocent in het vmbo. Dit is belangrijk, want zonder goede docenten in techniek of technologie is er ook geen goed technisch/technologisch onderwijs. Dat laatste is cruciaal voor een voldoende en liefst grotere uitstroom van leerlingen naar het technisch mbo.

Voor (voormalig) technische medewerkers van bedrijven is het mogelijk gastdocent te worden. Hybride docenten noemen wij ze bij Sterk Techniekonderwijs. Ongeveer één keer per maand werken ze samen met groepjes leerlingen en helpen mee bij de regionale oriëntatielessen Produceren, Installeren en Energie (PIE) en Bouwen, Wonen en Interieur (BWI). Het PIE-Lab is bij de Vakopleiding Techniek in Cuijk en het BWI-Lab bij Technovium ROC Nijmegen. Dit is voor alle vmbo-leerlingen. Hybride docenten zijn er ook meer specifiek voor de verdiepingslessen voor PIE-leerlingen. Deze maken daarbij nog nadrukkelijker kennis met techniek.

Passie overbrengen
Dave Arts is teamleider Metameer Boxmeer en projectleider Sterk Techniekonderwijs. Over het ‘profiel’ van een gastdocent zegt hij: “Dit is bedoeld voor mensen die een nieuwe uitdaging zoeken of hun rol willen verbreden. Mensen met technische vakkennis, maar ook mensen die vanuit de techniek zijn doorgestroomd naar een kantoorfunctie. Het is belangrijk dat iemand het leuk vindt om jonge mensen iets te leren. Die passie voor hun vak overbrengen op de professionals van de toekomst.”

Kiezen voor techniek
Waarom zou je een gastdocent willen worden? Voormalig algemeen directeur Anton de Weerd is nog altijd het gezicht van Marel Poultry: “Je helpt jongeren om meer te weten te komen over techniek, leert ze meer over jouw vakgebied en probeert hen te verleiden om voor techniek te kiezen. De arbeidsmarkt is enorm krap en technische medewerkers zijn hard nodig. Voor deze leerlingen, maar zeker ook voor de maatschappij, is het goed als zij geïnspireerd raken om in het technische bedrijfsleven te komen werken of stage te lopen.”

Van betekenis zijn
Medewerkers van Marel draaiden onlangs mee tijdens de eerste verdiepingslessen PIE, bij Vakopleiding Techniek in Cuijk. Een van hen vertelt: ”Ik vind het belangrijk om van betekenis te zijn voor jongeren, door persoonlijke of emotionele steun. Ik wil vakkennis overdragen en jongeren enthousiast maken voor een loopbaan in de techniek. Mijn praktijkervaring komt goed van pas, want ik kan in ‘mijn’ lessen gebruik maken van eigen beroepsvoorbeelden. Zo kan ik mijn beroepssector helpen door toekomstige medewerkers (mee) helpen opleiden.”

Meer weten of aanmelden?
Marel Poultry is een bedrijf dat meedraait in deze regionale lessen. Hebt u een bedrijf waarvan medewerkers ook interesse hebben? Neem contact op met Dave Arts: d.arts@metameer.nl, of bel: 06-13668356. Lees meer over de hybride techniekdocent in dit artikel uit het bedrijfsblad van Marel.




Terug naar nieuwsoverzicht